بیرون زدگی دیسک کمر از بیماری های مهم ستون فقرات است که به دلایلی همچون وارد شدن فشار شدید و ناگهانی به ستون فقرات و یا بطور تدریجی و در اثر افزایش سن رخ می دهد.
این بیماری مهم ستون فقرات با خروج قسمت میانی درون دیسک بین مهره ای و بروز علائمی همچون کمردرد ، ضعف و بی حسی کمر و پاها ، محددیت حرکتی و حتی ناتوانی فرد در انجام امور روزمره خود همراه است.
دیسک بین مهره ای صفحات انعطاف پذیری هستند که بین مهره ها در ستون فقرات قرار داشته و با جذب شوک ها و فشارهایی که به ستون فقرات وارد می شود از آسیب دیدگی مهره ها جلوگیری می کند.
در صورتی که عاملی سبب وارد شدن فشار بیش از حد بر ستون فقرات شود منجر به خروج قسمت میانی درون دیسک و وارد شدن فشار بر اعصاب نخاعی که از آن منطقه عبور می کنند شده و علائم و عوارضی را برای بیمار ایجاد می کند که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.
علائم بیرون زدگی دیسک کمر
- احساس درد و ناراحتی در ناحیه کمر که به پاها نیز منتشر می شود.
- ضعف و بی حسی پاها
- اختلال در عملکرد اندام های تحتانی
- گزگز کردن پاها
- تشدید درد با نشست و برخاست و حتی عطسه و سرفه
- بی اختیاری ادرار و مدفوع در موارد شدید
- ضعف عضلات کمر
- التهاب و تورم اعصاب کمر
- محدود شدن دامنه حرکات ستون فقرات
روش های درمان
درمان بیرون زدگی دیسک کمر بسته به شدت دیسک بیرون زده و علائمی که برای بیمار ایجاد کرده با روش ها جراحی و غیرجراحی انجام می گیرد.
در صورتی که بیرون زدگی دیسک بحدی شدید است موجب فلج اندام های تحتانی و یا بی اختیاری در دفع ادرار یا مدفوع شده ،، جراحی در کمترین زمان ممکن باید انجام گیرد.
استراحت و اجتناب از نشستن و خم و راست شدن و برداشتن اشیای سنگین یا رانندگی از توصیه های عمومی هستند که به تمام مبتلایان به فتق دیسک کمر توصیه می شوند.
انجام نرمش های کششی تقویت کننده عضلات کمر و شکم که توسط فیزیوتراپیست برای بیمار در نظر گرفته می شود نقش موثری در تسکین علائم این بیماری دارد.
فیزیوتراپیست علاوه بر تمرینات ورزشی از تکنیک های منوال تراپی ، لیزر پرتوان ، سوزن خشک و ماساژ نیز برای بهبود شرایط بیمار بهره می برد.
فیزیوتراپی همچنین در موارد شدیدی که جراحی انجام می گیرد برای کمک به تسریع بهبودی و کاهش عوارض جراحی ضروری است.
کلمات مرتبط :