پارگی روتاتور کاف یکی از آسیب های شایع مفصل شانه بخصوص در افراد ورزشکار است که سبب بروز درد و ناراحتی در مفصل شانه و اختلال در عملکرد آن می شود.
بروز پارگی کامل یا ناکامل در محل اتصال تعدادی از عضلات شانه به سر استخوان بازو در طی این آسیب رخ می دهد که سبب بروز درد و التهاب در مفصل شانه و اختلال در عملکرد آن می شود.
عضلات روتاتور کاف از یک طرف به استخوان کتف و از طرف دیگر به سر استخوان بازو متصل هستند و در صورتی که دچار کشش بیش از حد قرار بگیرند ممکن است پاره شوند.
احساس درد شدید در شانه که مانع از حرکت دادن شانه می شود ، انتشار درد به بازو و دست و ناتوانی در بالا بردن دست به بالای سر از مهم ترین علائم پارگی روتاتور کاف هستند که افراد مبتلا از آن شکایت می کنند.
پزشک برای تشخیص دقیق این آسیب و همچنین شدت آن علاوه بر معاینه فیزیکی از روش های تصویربرداری پزشکی همچون ام آر آی و سی تی اسکن بهره می برد.
علائم پارگی روتاتور کاف
- احساس درد شدید در شانه بطوری که هنگام حرکت دادن تشدید شده و مانع از حرکات دادن شانه و اندام فوقانی می شود.
- حساسیت شانه به لمس و فشار
- خشکی و کاهش انعطاف پذیری شانه
- شنیده شدن صدا از شانه هنگام حرکت دادن آن
- محدود شدن دامنه حرکات شانه
- اختلال در عملکرد طبیعی شانه
- ناتوانی در بالا بردن دست به بالای سر
دلایل و عوامل خطر
- آسیب دیدگی شانه در اثر وارد شدن ضربه
- کشیدگی مکرر مفصل شانه
- افتادن بر روی شانه
- انجام نادرست تکنیک های ورزشی
- بلند کردن مکرر اجسام سنگین
- انجام فعالیت ها و ورزش هایی مانند تنیس، بیس بال و وزنه برداری که در طی آن ها شانه به طور مکرر حرکت می کند ریسک بروز این آسیب را افزایش می دهند.
- وجود خارهای استخوانی در مفصل شانه به دلایلی همچون آرتروز شانه
روش های درمان
درمان این آسیب با توجه به شدت پارگی و همچنین میزان فعالیت فرد آسیب دیده متفاوت است.
در صورتی که پارگی جزیی باشد و فرد نیز فعالیت بالایی نداشته باشد روش های غیرجراحی همچون استراحت و تمرینات ورزشی تحت نظر فیزیوتراپیست می توانند به بهبودی این آسیب کمک کنند ، اما در مواردی که پارگی بطور کامل رخ داده باشد انجام جراحی ضروری بنظر می رسد ، پس از جراحی نیز فیزیوتراپی برای تسریع روند بهبودی و کاهش عوارض ناشی از آسیب دیدگی ضروری است.
بیمار تا زمان بهبودی کامل باید از میزان فعالیت اندام های فوقانی بخصوص فعالیت هایی که نیازمند بالا بردن دست به بالای سر هستند اجتناب کند.
استفاده از کمپرس سرد نیز التهاب ناشی از پارگی روتاتور کاف را تخفیف می دهد ، کمپرس گرم نیز با افزایش جریان خون در محل آسیب دیده به تسکین درد و تسریع بهبودی کمک می کند.
استفاده از داروهای ضدالتهاب غیر استروئیدی مانند دیکلوفناک و ایبوپروفن و در مواردی داروهای کورتونی تزریقی برای تخفیف درد و سایر عوارض آسیب دیدگی توصیه می شوند.
فیزیوتراپی شانه بهترین روش درمان پارگی روتاور کاف در موارد جزیی و متوسط است.
فیزیوتراپی دامنه حرکتی شانه را بهبود بخشیده و با تقویت عضلات شانه به فرایند بهبودی کمک زیادی می کند.
برای دریافت خدمات فیزیوتراپی می توانید به کلینیک فیزیوتراپی شفامهر ( فیزیوتراپی در ونک ) مراجعه بفرمایید.
کلمات مرتبط :
فیزیوتراپی شانه – فیزیوتراپی در ونک – دکتر فیزیوتراپی – فیزیوتراپی خوب در غرب تهران